IN SERIE


Aan het begin van het nieuwe culturele seizoen opent Horizonverticaal met de tentoonstelling "In Serie". Een tentoonstelling waar van drie kunstenaars een serie tekeningen wordt getoond.

Opvallend is dat de werkwijze van de drie kunstenaars zeer dicht bij elkaar ligt qua techniek, formaat, sfeer en onderwerp.

Marcel van Eeden (Den Haag, 1965)
Van Eeden werkt al meer dan vijftien jaar aan een continu uitdijend oeuvre van tekeningen, gebaseerd op foto’s die zijn genomen vóór zijn geboortejaar. Een groot deel van zijn werk bestaat uit beeldverhalen waarin hij historische feiten mengt met fictie. Dezelfde personages keren steeds terug in wisselende omstandigheden. De beeldverhalen zijn daardoor op zichzelf of als onderdeel van zijn totale oeuvre te ‘lezen’.
De serie die Horizonverticaal van Marcel van Eeden toont, is afkomstig uit de privé-verzameling van Jaring Durst Britt en Alexander Mayhew.

Rens Krikhaar (Apeldoorn, 1982)
De tekeningen van Krikhaar hebben altijd een speciale sfeer. Vervreemdend en toch herkenbaar.
De vrij recente serie, die hij bij Horizonverticaal toont, heeft alles van doen met een nieuwe wereld orde. Zijn werk doet denken aan de Tweede Wereldoorlog. Ook Krikhaar begeeft zich op het raakvlak van fictie en werkelijkheid.
Met estetisch arsenaal schept hij een wereld waarin iets onheilspellends staat te gebeuren.

Thijs Zweers (Hoorn, 1986)
“De reden dat ik ben gaan tekenen is Marcel van Eeden”, vertelde Thijs Zweers ons bij het bezoek aan zijn atelier in Amsterdam. Hieruit blijkt wel dat Thijs niet mag ontbreken in deze tentoonstelling.
Thijs Zweers zal een serie tonen die in principe oneindig doorloopt. Begonnen met een tekening gebaseerd op een afbeelding gevonden met Google, upload Zweers deze tekening om vervolgens te kijken welke verwante afbeeldingen er naar voren komen als Google nogmaals wordt ingezet. Een verwante afbeelding wordt, net als de eerste keer, weer getekend om vervolgens het hele verhaal opnieuw uit te voeren.
Een bijzondere manier om van een bepaald onderwerp uiteindelijk uit te komen bij iets compleet anders.