BRAVE NEW WORLDS

Izaak Zwartjes

Izaak Zwartjes werkt doelbewust intuïtief creërend, in een ordening op gevoel. Zijn bouwsels uit gerecupereerd hout, gevonden in en rondom Leiden, zijn stevig en helder geformuleerde constructies, abstract soms, onvolgroeid en expansief. Alle gerecupereerde elementen, alles wat hij gebruik, moet van éénzelfde orde zijn, alsof een mentale laag eroverheen gedrapeerd ligt. En zoals God een eigen creatie heeft geschapen, zo maakt Zwartjes als beeldhouwer zijn eigen materie, een gortig grijze, gedroogde drab van vuil en papier maché. De materie is stug, grofstoffelijk, veelsoortig en subtiel. Het is een wrang-poëtische materie, het vergankelijke vlees op de botten van de mens.

Stefan Kasper

Stefan Kasper tekent grote werken waarin waarheid en fictie elkaar kruisen. De tekeningen zijn samengesteld uit verschillende stukken papier. Letterlijk aaneengeplakt krijgt het werk een collageachtig karakter. Samen vormen de vellen papier een werk: zoals de gedachten van de maker samengevoegd in een verhaal. Sporen van het uitgummen, vegen, snijden en plakken blijven zichtbaar en tonen het groeiproces in de tekeningen. Kasper geeft een open blik in een persoonlijk archief waarin zijn fascinatie voor mystiek, geweld, het menselijk lichaam, dieren, het absurde alledaagse, truttigheid en idiotie zijn verzameld door middel van foto’s uit tijdschriften en kranten.

Eran Hilleli

Eran Hilleli studeerde dit jaar af aan de Israelische Bezalel Academy of Arts and Design in TelAviv. Zijn film “Between Bears” won de Vimeo animation award en is frame voor frame een schitterende aaneensluiting van vormen en figuren die in zijn grafische simplisiteit hard, maar zeker ook gracieus kan zijn. Hilleli schept een wereld die krachtig en geloofwaardig is en die, zonder narratief te hoeven zijn, open staat voor eigen interpretatie.

Between Bears from Eran Hilleli on Vimeo.


Curator: Tom Abbink