From now to then

Gijs Assmann, Martha Colburn, Natasja Kensmil en Jeroen Kool.

De angst voor de dood en onze pogingen deze te overstijgen houdt de mensheid tenminste de laatste tienduizend en waarschijnlijk de afgelopen 200.000 jaar bezig. Het vooruitzicht van de dood beheerst onze geest als niets anders. Zelfs in onze meest religieuze en filosofische systemen blijft de dood ongrijpbaar; claimed to be the real muse of philosophy.

Volgens veel grote denkers als Schutz, Heidegger, Becker en Baumann vormt “being towards death” de context voor al onze acties. In het zicht van de zekerheid van ons persoonlijke sterven, streven wij ernaar om de menselijke conditie te begrijpen en vorm te geven. Wij bouwen en nemen deel aan een wereld die er al was voor onze geboorte. Een openbare wereld die zal voortbestaan ook als wij er zelf niet meer zijn.
Alleen onze ervaring van de tijd die we hebben – from now to then- is strikt persoonlijk. Een ervaring die per definitie gevormd wordt door de wetenschap van ons naderende sterven.

De gedachte aan de eindigheid van ons bestaan kan beangstigend zijn, tegelijkertijd weten we ook dat het juist betekenis geeft aan al onze acties die zo het leven tekening geven.

In hun werk laten Gijs Assmann, Martha Colburn, Natasja Kensmil en Jeroen Kool zien dat de dood nooit ver weg is en altijd mee kijkt, net als in het leven zelf.

Curatoren: Caroline de Bruin en Jeroen Kool
Tekst: Jeroen Kool
Beeld: Gijs Assmann, galerie Nouvelles Images