FILMS


Film kijken bij Horizonverticaal betekent: Boeiende programmering / bier, wijn, Cola en popcorn / plas- en rookpauze.

Toegang is gratis.
Aanvang om 20:30.
De film begint om 21:00.
Je wordt niet thuisgebracht.


VERWACHT


GERHARD RICHTER PAINTING - WEB
Corinna Belz (2011), 97 MIN
Met Gerhard Richter, Norbert Arns and Hubert Becker.

Gerhard Richter geldt als één van de grondleggers van het ‘Kapitalistischer Realismus’ en zijn kunstwerken zijn opgenomen in collecties van musea zoals het Guggenheim, het MoMA en de Pinakothek der Moderne. Hoewel Richter maar zelden interviews geeft, heeft hij filmmaakster Corinna Belz in 2009 laten meekijken in zijn atelier. Dit heeft geresulteerd in de documentaire 'Gerhard Richter Painting'.

In deze documentaire wordt een uniek kijkje achter de schermen bij Gerhard Richter geboden en zie je langzaam zijn kunstwerken ontstaan.


PROGRAMMA ARCHIEF


BIG NIGHT - IMDB

Stanley Tucci en Campbell Scott (1996), 107 minuten
met Minnie Driver, Stanley Tucci en Tony Shalhoub

Twee broers openen een Italiaans restaurant in New Jersey maar hebben de grootste moeite om de tent draaiende te houden. De uitbater Secondo ziet nog maar een manier om klanten te werven. Hij 'regelt' een hoge gast om te komen dineren in The Paradise: Louis Prima, een gevierd Italiaans jazzmuzikant. De broers staan voor hun grootste uitdaging ooit: gezamenlijk een subliem maal bereiden voor hun eregast en een groot aantal klanten. Maar op de Grote Avond blijft de komst van Louis Prima uit. Ondertussen worden de klanten steeds dronkener en naderen de twee broers hun kookpunt...

Deze film sluit aan op het evenement Dinner and a movie!


SHADOWS OF FORGOTTEN ANCESTORS - IMDB
Sergei Parajanov (1965), 97 MIN
met Ivan Mikolajchuk, Larisa Kadochnikova en Tatyana Bestayeva

Volksvertelling van de Hutsuls, een volk dat leeft in de Karpaten in het westen van de Oekraine. Ivan verliest al op jonge leeftijd zijn broer en zijn vader. De laatste wordt tijdens een ruzie door de buurman gedood. Tijdens zijn jeugd trekt Ivan veel op met de dochter van de buurman, Marichka en de twee worden verliefd. Als de 18 jarige Ivan in de zomer voor zijn werk een paar maanden weg is verongelukt Marichka bij het redden van een afgedwaald lammetje. Ivan is ontroostbaar bij zijn terugkeer. Hij komt er langzaam weer bovenop en trouwt met Palagna. Het huwelijk is echter een mislukking omdat Ivan achtervolgt wordt door de geest van Marichka. Palagna is wanhopig en zoekt haar toevlucht tot hekserij bij de lokale "tovenaar".

Deze film sluit aan op de tentoonsteling Blitz: Ro Hagers


APOCALYPSE NOW REDUX- IMDB
Francis Ford Coppola, 1979. Origineel; 153 min, Redux versie; 202 min.

Synopsis: 'I love the smell of Napalm in the morning...it smells like...like victory'

Apocalypse Now gaat over de strijd tussen Goed en Kwaad in het binnenste van ieder individu en speelt zich af tegen de achtergrond van de Vietnamoorlog. Francis Ford Coppola behandelt klassieke thema's als menselijke overmoed en loutering, maar ook zin en onzin van oorlog en drugsgebruik. De film begint als een nuchtere en realistische oorlogsfilm, maar gaat geleidelijk aan over in een surrealistisch verhaal van zelfontdekking.

Deur open: 19:00
Aanvang film: 19:30

Tijdens de film zullen meerdere pauzes worden gehouden.


Korte film:

AMIN - IMDB
David Dusa, Frankrijk 2007, 8 min.

Hoofdfilm:

DDONGPARI - IMDB
Yang Ik-June, Zuid Korea 2008, 120 min. Engelse titel: Breathless.

Synopsis: Op autobiografische ervaringen van de regisseur/hoofdrolspeler gebaseerd rauw drama over een agressieve afperser die is opgroeid met een gewelddadige vader. Zijn fatalistische, destructieve leven lijkt pas weer een wending te nemen wanneer hij een pittig schoolmeisje ontmoet met wiens leven veel raakvlakken heeft.

Winnaar VPRO Tiger Award, IFFR 2009.

Samenstelling en inleiding:
Coen Vermaas.

Aansluitend op de tentoonstelling All or Nothing


HOLLANDSE HELDEN

geregisseerd door Paul Cohen en Martijn van Haalen. Met Cees Krijnen, Greta Blok en Cor Krijnen.

De jonge kunstenaar Cees Krijnen won in 1999 de Prix de Rome met een opmerkelijk kunstproject. Hij deed een performance waarin zijn moeder de hoofdpersoon was en haar scheiding het thema. Zijn werk trok veel belangstelling bij de media en de kunstwereld, en sindsdien reist hij samen met zijn moeder de wereld over met zijn 'Woman in divorce battle tour'. Grote afwezige in het kunstproject en de media-aandacht daaromheen is de vader om wie het allemaal draait. Hij is een gepensioneerde zeekapitein, die volgens Cees al vijftien jaar een slepende scheidingszaak aan de gang houdt door steeds weer nieuwe processen aan te spannen tegen zijn ex-echtgenote. In deze documentaire is de verguisde vader wél fysiek aanwezig. Hij en zijn nieuwe vrouw laten een andere kant van deze zaak zien. Volgens hen is Cees niet meer dan een moederskindje en een nietsnut en zijn hij en zijn moeder profiteurs, die goede sier maken met het leed rond de scheiding. Cees' vader begrijpt niet hoe zijn zoon zo ver kon afglijden.

Aansluitend op de tentoonstelling All or Nothing.

VOZVRASJTSJENIE - IMBD

Engelse titel: The Return.
Het leven van twee jonge broers wordt op z'n kop gezet wanneer hun vader plotseling terugkeert na een afwezigheid van twaalf jaar. Als hij hen meeneemt uit vissen resulteert dat in een beklemmende reis.
Winnaar gouden Leeuw, Venetië 2003.

Aansluitend op de tentoonstelling All or Nothing.

THE FIVE OBSTUCTIONS - IMBD

Docu-drama waarin Lars von Trier regisseur Jørgen Leth verleidt tot vijf remakes van diens eigen film uit 1967 op basis van dwingende regels.

CRUMB - IMDB

Terry Zwigoff maakte met zijn film over de Amerikaanse striplegende Robert Crumb een net zo ontroerend als verontrustend portret van de even gekke als geniale striptekenaar en zijn misschien nog wel gekkere en genialere familie.

Thematisch sluit Crumb aan bij de expositie Cartoons over Literatuur.

Horizonverticaal nodigde filmvraat Coen Vermaas uit om een filmprogramma samen te stellen.

Geinspireed door 36 films op het filmfestival leek het hem wel aardig om 4 films te draaien die de afgelopen jaren in Rotterdam te zien waren. En dan met name films die niet uit Europa (hoewel een Russische) of Amerika komen. Vooraf aan elke film draaien we 1 a 2 shorts.

TONY MANERO - IMBD

Santiago, 1978. Een Chileens tv-programma organiseert een imitatiewedstrijd, terwijl iedereen die een tegendraadse mening verkondigt, wordt opgepakt, gefolterd of vermoord door het regime van Pinochet. Raúl is ervan overtuigd dat hij, als de enige echte Tony Manero (uit Saturday Night Fever), deze wedstrijd zal winnen.

SAMSON & DELILAH - IMDB

Samson en Delilah leven in een afgelegen gemeenschap van Aboriginals in de woestijn in het midden van Australië.Wanneer ze door onheil worden getroffen, besluiten ze te vluchten. Het begin van een ware overlevingstocht. De twee jongeren ontdekken dat het leven buiten de gemeenschap wreed kan zijn.

LA TERRA DEGLI UOMINI ROSSI - IMDB

Ongelukkige indianen trekken hun reservaat uit naar het land van hun voorouders. Dat is formeel niet meer van hen, maar ze besluiten toch te blijven. Authentiek, geestig en grimmig.

GRUZ 200 - IMDB

Briljante, rauwe film van de Russische grootmeester over Rusland in 1984 aan de vooravond van de ontbinding van de Sovjet-Unie waarin iedereen de weg kwijt is.