RESTVORM

Een tentoonstelling waarin vier kunstenaars op een eigen manier het begrip ‘restvorm’ benaderen. Voor een ieder speelt de restvorm een andere rol, maar is ontegenzeggelijk een belangrijk element binnen het werk.

Jan van der Ploeg

Onder vorm verstaan we de figuur die een dominante plaats (‘voorkeur van positie’) in een compositie inneemt. Omdat het lijkt alsof het gebied rondom de vorm ‘overblijft’, is de term restvorm ontstaan. Het zou beter zijn te spreken van contravorm, omdat zij in functie en betekenis niet onder hoeft te doen voor de vorm zelf. Bij vorm is er ook altijd sprake van restvorm. Restvorm is de vorm die de eigenlijke vorm omsluit. Jan van der Ploeg maakt voor deze tentoonstelling een muurschildering gebaseerd op het begrip vorm/contravorm.

Jorrit Paaijmans

In de inkt tekeningen van Jorrit Paaijmans worden vormen opgebouwd door middel van strak geordende lijnen. De restvormen zijn lege ruimtes. Vorm of restvorm worden in sommige tekeningen omgekeerd, wanneer de restvorm een grotere rol lijkt te spelen dan de vorm zelf.

Nana Kreft

Nana Kreft maakt een installatie waarin sloophuizen, heggen en wolkenkrabbers een rol spelen.

Erik de Bree

Erik de Bree toont schilderijen waarin delen van de geschilderde afbeelding weer uitgescheurd worden. Op deze manier neemt de restvorm een bijzonder prominente positie in en gaat ze een relatie aan met het reeds bestaande beeld.

Curator: Erik de Bree